circu(itu)l banilor din sectorul 3

Autor: Elena Calistru

Acum fix o lună mă enervam că în Sectorul 3 (cel în care locuiesc şi pe care îl finanţez cu taxe şi impozite) se punea de un concert întins pe câteva zile dedicat zilei de 1 mai. De ce m-am enervat atât de tare?

Afis-eveniment-MAI-POP-ROCK-215x175

  • acest concert avea loc în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare
  • deşi nu era promovat ca eveniment electoral, era plătit de primărie (prin Centrul Cultural „Casa Artelor” Sector 3), iar primarul Sectorului 3 apărea pe afişele electorale ale PSD din campanie
  • evenimentul era comunicat ca având intrarea liberă, ceea ce în sine era adevărat, dar doar pentru că nu plăteau direct bani din buzunar cei interesaţi, ci prin intermediul banilor daţi primăriei

Aşa că m-am hotărât să fac două lucruri:

  1. I-am scris o scrisorică lui Smiley

scrisorica Smiley

“Dragă Smiley,

Îți scriu pentru că am văzut că ești unul dintre artiștii care va concerta în cadrul evenimentului „MA! POP ROCK” organizat de Primăria Sectorului 3, iar asociația pe care o reprezint – Funky Citizens – se uită de ceva vreme la felul în care sunt gestionați banii publici.

Știm și că nu e neapărat rolul artiștilor să se uite la cum sunt făcute și executate bugetele primăriilor sau la cum se ajunge la corupție – acesta este un rol pe care noi, ONG-iștii, ni-l asumăm alături de presă și de alte instituții. Și e mai bine ca fiecare să facă ce știe mai bine.

Știm cât de greu le este artiștilor să trăiască din ceea ce fac – România nu este cel mai prietenos mediu pentru cultură și cu siguranță nu suntem noi în măsură să vă judecăm pentru alegerea de a accepta contracte pentru concertele organizate de diverse instituții publice.

Dar mai știm și că foarte mulți bani publici se pierd prin proastă administrare și/sau corupție (președintele Curții de Conturi spune că anual vreo 40% dintre banii publici sunt risipiți). Asta în vreme ce sistemul sanitar arată deplorabil sau drumurile pe care probabil și tu le străbați în drum spre concerte sunt departe de civilizație.

În campaniile electorale, dincolo de banii pe care îi folosesc partidele politice (nu intru în detalii și pe asta, deși e o mare nebuloasă și acolo), unele administrații locale aleg să susțină prin acțiuni indirecte, din banii cetățenilor, partide sau candidați. Genul ăsta de cheltuire a banilor publici este injustă, pentru că nu folosește interesului cetățenilor, ci interesului punctual al unor candidați/ partide.

Cu toate aceste elemente în minte, aș vrea să te rog ceva. Ești un artist respectat și cu extrem de mulți fani – vrei să ne ajuți să oprim genul ăsta de cheltuire a banilor publici? Dacă te bagi, putem chiar să facem ceva simpatic după campanie şi să curăţăm sectorul de afişele rămase în urmă.
• Nu îți cerem să nu participi la concerte organizate de primării (știm că uneori e singura modalitate prin care fanii din unele locuri te pot vedea), ci doar să nu faci asta pe perioada campaniilor.
• Nu îți cerem să nu participi la concerte organizate de partide politice în cadrul campaniilor (știm că e o sursă de venituri pe care puțini artiști își permit să o refuze), ci doar să spui ”nu” pe perioada campaniei la concerte plătite din banii cetățenilor pentru a promova un candidat/ un partid.

Cred că îți putem povesti foarte multe despre cum se pierd banii publici și că îți cerem mult prin scrisorica asta. Dar știi că viața oferă doar celui care cere

Cu drag,
Elena

P.S. Sunt fanul tău şi locuiesc în sectorul 3. Am taxele plătite la zi, după cum dovedeşte şi poza ataşată”

 

 

  1. Am făcut o solicitare de acces la informaţii pentru a afla cât a costat evenimentul

Azi am primit răspunsul la solicitare (în ultima zi a termenului legal de răspuns) prin care mi se comunică faptul că evenimentul a costat 630.102,72 lei (adică vreo 143.000 euro). Însă, în acelaşi răspuns, nu apare contractul pentru Smiley, deşi potrivit comunicatului de presă oficial, el apare ca fiind cel care încheie maratonul de concerte (voi reveni cerând clarificări).

raspuns casa artelor

Ce înseamnă suma asta?

Dacă ne raportăm la bugetul Primăriei Sector 3, aşa cum apare el pe site-ul oficial, această sumă reprezintă:

  • 97,69% din bugetul de investiţii pentru creşe (care este de 645.000 lei)
  • 21,67% din deficitul bugetului local (care este de 2.907.790 lei)
  • 17,71% din bugetul de investiţii pentru unităţi de învăţământ (care este de 3.558.500 lei)

În răspunsul primit la solicitarea de acces la informaţii mi se transmite că, potrivit raportului Poliţiei locale S3, au fost la aceste evenimente 40.100 participanţi, costul per participant fiind de 15,17 lei.

Dacă este să facem acelaşi tip de împărţire grosso modo, asta ar însemna că, la un număr total de unităţi de învăţământ preuniversitar de 75 (atâtea apar pentru sectorul 3 în cel mai recent raport privind Starea învăţământului din Municipiul Bucureşti), bugetul de investiţii pentru unităţi de învăţământ este, în medie, de 47.446,67 lei per unitate. Adică, ducând simplificarea/ generalizarea mai departe, pentru aceste evenimente s-a cheltuit suma care ar fi acoperit investiţiile din mai mult de 13 unităţi de învăţământ.

În loc de concluzie…

Nu îmi dau seama dacă suma plătită pentru acest eveniment este mică sau mare. Ştiu însă că nu m-a întrebat nimeni, ca finanţator al bugetului local, dacă pe asta vreau să se ducă acei bani. Şi nici în bugetul local nu se vedea că din banii mei se vor face concerte peste concerte sau borduri peste borduri.

Elena Calistru este preşedinte al Funky Citizens şi are o experienţă de peste 5 ani în domenii legate de buna guvernare, mai ales în gestionarea banilor publici.

Comments (2)

Ba te-a intrebat, la alegeri. Ai votat partide care ofera circ, ai circ. Chestia asta e peste tot (inclusiv in Iasi, unde sufăr eu) – sarmale electorale, concerte ca sa zici ca te-ai distrat, sute de mii de lei aruncati aiurea.

iti multumesc ca existi

Leave a comment