Facem apel la toleranța parlamentarilor: respectați diversitatea familiei

test

Photo credit: Michael Bird

Ne alăturăm altor 77 de ONG-uri care cred că propunerea legislativă privind redefinirea familiei contravine standardelor de drepturile omului asumate de statul român și garantate cetățenilor prin articolul 26 din Constituția României?

Credem că posibila suprapunere a referendumului cu alegerile parlamentare urmărește deturnarea procesului electoral, poluarea acestuia cu mesaje homofobe și limitarea posibilității de analiză corectă, de informare și educare a întregii societăți.

Dacă vor să își arate preocuparea pentru familiile din România, le sugerăm parlamentarilor să înceapă cu probleme de care suntem cu toții afectați, indiferent de orientarea sexuală: sărăcia, lipsa accesului la educație și servicii de sănătate, șomajul, violența domestică și absența unor programe adecvate de protecție și asistență socială.

Modificarea articolului 48 în modul solicitat de inițiatori nu aduce efecte juridice imediate în folosul persoanelor heterosexuale căsătorite sau care intenționează să se căsătorească și nu îmbunătățesc condiția familiei în societate.

Modificarea articolului 48 pentru a reflecta protecția cuplurilor căsătorite heterosexuale doar în scop procreativ ignoră diversitatea intrinsecă a familiilor din România și riscă să scoată în afara protecției constituționale

  • cuplurile heterosexuale stabile, dar necăsătorite
  • cuplurile heterosexuale căsătorite care nu au copii
  • cuplurile heterosexuale cu copii născuți în afara căsătoriei
  • familiile monoparentale
  • familiile extinse în care bunicii sau alte rude apropiate cresc copii
  • familiile bazate pe cupluri de același sex

O analiză comprehensivă a instituției familiei în societatea românească, a diversității acestor modele existente, a nevoilor reale și a mijloacelor pe care statul le are la îndemână pentru a sprijini diversitatea familiilor nu poate fi realizată contra-cronometru, în context electoral, încurajând discursuri populiste nocive. În contextul dat, se urmărește exclusiv instrumentalizarea homofobiei și deturnarea dezbaterilor electorale legitime în cadrul unui referendum organizat ca mijloc de blamare și excludere a persoanelor homosexuale.

Rolul Parlamentului este acela de a promova un dialog consolidat, responsabil și tolerant în privința minorităților, ceea ce nu se poate realiza în contextul unui vot popular asupra unui subiect în care populația nu are acces la informație suficientă și echilibrată pentru a putea formula o decizie.

Reamintim membrilor Parlamentului că referendumul local trebuie anunțat cu minim 20 de zile înainte de organizarea lui. Parlamentul nu trebuie să ignore un minim standard democratic, prin organizarea unui referendum national cu o campanie mai scurtă de informare decât cea reglementată pentru consultarea populației la nivel local.

Leave a comment