Proiecte

Navigare rapidă:


 

logo-bp

 

Motivație

Lipsa de responsabilitate în gestionarea banilor publici a devenit aproape un clișeu atunci când vine vorba de România. Deși criza economică și măsurile de austeritate subsecvente ar fi trebuit să ducă la o și mai mare responsabilitate în gestionarea banilor publici, politica bugetară a continuat să nu producă un impact real nici în dezvoltarea României, nici în calitatea vieții cetățenilor ei. Cauzele sunt multiple, însă ne-am propus să ne concentrăm pe trei aspecte:

  • finanţele publice reprezintă un mister pentru o mare parte din contribuabili;
  • participarea la procesul de luare a deciziilor este oricum scăzută;
  • între politicile bugetare și politicile de dezvoltare există o ruptură profundă.

Obiective

Credem că parte din problemele identificate pot fi rezolvate dacă facilităm participarea cetățenilor la deciziile privind gestionarea banilor publici, astfel încât ei să ajungă acolo unde este nevoie de ei în comunitate. Bani pierduti? își propune să implice cetățenii informați (plătitori de taxe) la procesul de luare a deciziilor legate de prioritățile în cheltuirea banilor publici. Facem asta printr-o platformă online care oferă atât o imagine prietenoasă asupra felului în care sunt cheltuiți banii publici, cât și instrumente pentru a participa la procesul de luare a deciziilor bugetare la nivel național și local.

Calendar și susținători

Bani pierduţi? a primit un grant de $5,000 în ediţia din noiembrie 2011 a ReStart Romania Gala, organizată de TechSoup Romania cu sprijinul Ambasadei SUA în România. Ulterior, Ambasada Canadei ne-a susținut în organizarea unei mese rotunde cu stakeholderii din sistemul neguvernamental și guvernamental. Varianta BETA a fost lansată în mai 2012, iar de atunci am îmbunătățit și adăugat constant noi funcționalități. În 2013, am beneficiat de două granturi prin care am dezvoltat componenta de participare: $9,500 prin programul Democracy Grants al Ambasadei SUA în România și €5000 ca urmare a câștigării IACC Social Entrepreneurs Initiative, organizată de Ashoka & Transparency International.

Intră pe Bani Publici

 


 

fff

înapoi la cuprins

înapoi la cuprins

Motivație

Factual vrea să mute discuțiile politice din zona populistă în cea a afirmațiilor ce pot fi demonstrate la o simplă verificare. Vrem mai puțină manipulare în discursuri și mai multe facts & figures din surse credibile.

Obiective

Factual.ro e primul site de fact-checking politic din România. Își propune să educe cetățenii în spiritul gândirii critice, să pună presiune pe politiceni astfel încât să folosească date factuale, să adune în jur o comunitate diversă de experți care să facă fact-check-uri constant și să monitorizeze activitatea principalilor actori politici.

Calendar și susținători

Factual a beneficiat de sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică (un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe) pentru proiectul „Protecția Consumatorului de Politică”. În toamna lui 2016 proiectul livrează fact-check-uri și pentru Votez Pentru Sănătate.

Intră pe Factual.ro

 


 

Onorată Instanță

înapoi la cuprins

 

Motivație

În România au fost făcute eforturi vizibile la nivelul măsurilor legislative și instituționale pentru combaterea corupției și reformarea sistemului juridic, ca urmarea a aderării la Uniunea Europeană și la standardele impuse de aceasta. Cu toate acestea, chiar și după ani de reformă, în țara noastră încă predomină o lipsă de viziune în administrarea sistemului juridic, ceea ce face ca statul de drept să fie fragil și actul de justiție imprevizibil. Până în prezent, discursul public a fost axat în special pe rezultatele sistemului juridic (ex. câte cazuri de înaltă corupție au fost soluționate) și mai puțin pe administrarea actului de justiție ca serviciu public pentru cetățeni.

Obiectiv

Proiectul abordează problemele legate de reforma justiției, diferențiind între două categorii de intervenții: reforma procesului ce ține de actul de justiție și eficacitatea actului de justiție (rezultatele constând în procese, decizii etc.). Ne concentrăm pe utilizarea datelor din sistem pentru elaborarea unor standarde pentru toate procesele ce țin de actul de justiție și pe trei componente care să asigure predictibilitate și încredere în sistem: durată standard + jurisprudență + performanța magistraților. Proiectul își propune să abordeze chestiuni legate de procese ce implică reforma justiției prin cercetare, advocacy și instrumente ce țin de transparență.

Calendar și susținători

Onorată instanță (Open justice 2.0 pentru România, cum se numește proiectul oficial) este realizat cu sprijinul Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est al Konrad-Adenauer-Stiftung și a debutat în februarie 2014, prin focus grupuri realizate cu practicieni din sistemul judiciar. Ne propunem ca în iunie 2014 să avem lansarea oficială a website-ului, așa că fiți cu ochii pe noi.

Intră pe Onorată Instanță

 


Piaţa de şpagă

înapoi la cuprins

Motivație

Pornind de la definiţia corupţiei (abuzul puterii încredinţate pentru obţinerea unui beneficiu personal), proiectul îşi asumă faptul că există o piaţă a deciziilor corupte, unde marfa este abuzul puterii încredinţate, iar preţul este şpaga. Percepţia asupra corupţiei din România este foarte ridicată, dar date concrete privind preţul exact al şpăgilor sunt aproape inexistente. Proiectul construieşte pe baza unor experienţe similare din India (www.ipaidabribe.com) şi Europa (www.bribespot.com), adăugând un element inovativ privind competiţia dintre preţuri şi satisfacţia privind calitatea serviciilor.

Obiectiv

Portalul introduce competiţia preţurilor pe Piaţa de Şpagă, într-o încercare de a informa utilizatorii despre posibilitatea de a obţine servicii şi/ sau utilizăţi publice fără şpagă. Până în acest moment, datele colectate pe site confirmă presupunerea iniţială despre faptul că mecanismele pieţei funcţionează şi pe această piaţă, dar semnificaţia statistică depinde de gradul de utilizare. Indicatorul de satisfacţie nu a înregistrat încă rezultate spectaculoase, dar 2014 este abia al doilea an de funcţionare completă a site-ului.

Calendar și susținători

Piaţa de Şpagă a primit un grant de $5,000 în ediţia din noiembrie 2011 a ReStart Romania Gala, organizată de TechSoup Romania cu sprijinul Ambasadei SUA în România. A fost gata în mai 2012, iar lansarea oficială a avut loc de Ziua Internaţională Anticorupţie pe 9 decembrie. Proiectul a început sub umbrela organizatorică a Asociației EPAS și a fost preluat în portofoliul Funky Citizens în cursul anului 2014.

Intră pe Piața de Șpagă

 


logo

înapoi la cuprins

Motivație

Alegerile din România readuc permanent pe agenda publică probleme cu care confruntă instituțiile responsabile cu organizarea proceselor electorale, organizațiile neguvernamentale sau competitorii electorali. Însă de multe ori rămân fără rezolvare. Acestea apar atât la nivel legislativ, cât și instituțional și sunt remarcate prin rapoartele independente, publicate de organizații neguvernamentale sau instituții internaționale, precum OSCE/Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR). Numărul organizațiilor independente care observa alegerile rămâne scăzut, iar presiunea pentru punerea în aplicare a unui Cod Electoral care să rezolve multe dintre problemele existente în procesul de organizare a alegerilor nu este suficient de pronunțată.

Obiectiv

Scopul proiectului „Votez EUropean pentru alegeri românești” este de a monitoriza funcționarea sistemului legislativ și instituțional, pentru a propune alături de factorii interesați modificări ce vor conduce la eficientizarea acestuia pe termen lung. În același timp, proiectul își propune: informarea publicului general cu privire la procedurile de vot, raportarea fraudelor și scopul scrutinului; consolidarea cadrului de organizare și desfășurare a alegerilor din mai 2014 prin colaborarea cu instituțiile relevante; îmbunătățirea procedurilor generale de organizare a alegerilor în România prin propunerea unui set de politici publice.

Calendar și susținători

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Este un proiect scurt și la obiect, așa că în cele 3 luni de activități vom încerca să fim cât mai eficienți. Suntem încântați să fim partenerii Expert Forum, alături de Centrul Român pentru Politici Europene și Centrul Rațiu pentru Democrație într-un proiect care abordează probleme care țin de transparența decizională, procedurile de organizare a secțiilor de votare, strategia de pregătire a personalului ce activează în timpul alegerilor, educație electorală și altele.

Intră pe 7 ani de acasă

 


nvs

înapoi la cuprins

Motivație

Deşi nu este doar proiectul nostru, echipa noastră s-a implicat activ şi susţine cu drag acest instrument prin care, alături de un grup de entuziaşti, am lansat un portal prin care solicitările de acces la informaţii de interes public sunt făcute mult mai uşor. Poţi întreba instituţiile publice orice te interesează, de la bugetul alocat pentru panseluţe până la unde sunt amplasate pistele legale de biciclete din oraşul tău.

Obiectiv

Ne-am folosit de a 10-a aniversare mondială a dreptului de a şti, pentru a lansa acest instrument de dialog şi colaborare între cetăţeni şi instituţii, cu speranţa că românii vor fi mai bine informaţi, că instituţiile vor fi mai transparente, că, împreună, vom fi cu toţii mai responsabili şi mai deschişi.

Calendar și susținători

Povestea a început în aprilie-mai 2012, întâi pe email, apoi la o terasă; ne-am consultat cu prietenii, ne-am cunoscut cu oameni noi, am decis că vrem să lucrăm împreună! Iniţial, am construit de la zero, până în septembrie 2012; şase luni mai târziu, am învăţat şi am testat Alaveteli.org, ne-am inspirat dupăTuDerechoASaber.es şi-am relansat NuVăSupăraţi.info în iulie 2013. Proiectul este format din mai mulţi entuziaşti ai internetului şi a dreptului de şti, fiind susţinut şi de organizaţii care au sprijinit acest proiect de voluntariat: ActiveWatch , Fundaţia Ceata, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, Asociaţia EPAS şi Rise Project.

Intră pe Nu Vă Supărați

 


politica-fara-bariere POLITICĂ FĂRĂ BARIERE

înapoi la cuprins

Motivație

Proiectul „Politică Fără Bariere” răspunde unei îngrijorări cu privire la calitatea procesului democratic din România. Constatăm încrederea foarte scăzută în instituțiile politice, participarea redusă la vot, reticența la înscrierea într-o organizație politică, dezinteresul față de participarea la deciziile autorităților alese, stigmatizarea politicii ca întreg. Toate acestea contribuie la slăbirea democrației și pot avea consecințe negative foarte grave pe termen mediu și lung. Unul dintre cele mai importante motive care determină aceste evoluții nedorite este modul în care participarea politică este legiferată și, în fapt, descurajată. În principal, legea partidelor politice și unele prevederi din legile electorale impun bariere administrative în calea participării politice. Acest lucru este vizibil mai cu seamă în politica la nivel local, în condițiile în care România continuă să traverseze un proces de descentralizare graduală.

Obiectiv

În practică, proiectul nostru susține Campania „Politică fără Bariere”, o coaliție largă de organizații ale societății civile. Proiectul constă în desfășurarea unor activități de secretariat al coaliției: cercetare, consultare și advocacy. Campania „Politică fără Bariere” urmărește simplificarea substanțială a cerințelor pentru înființarea partidelor politice și introducerea unui tratament similar pentru candidații afiliați partidelor sau independenți. Proiectul urmărește toate implicațiile organizatorice și financiare ale unei asemenea reforme, de la finanțarea partidelor și semnăturile de susținere a candidaturilor, până la eliminărea privilegiilor impuse de legislația în vigoare, pentru partidele existente

Calendar și susținători

Proiectul a fost finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Asociația Civitas ’99, Active Watch, Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni, Centrul de Resurse pentru participare publică și Asociația Funky Citizens au identificat nevoia și au început demersurile pentru demararea proiectului încă din vara anului 2013. În cursul anului 2014, s-a constituit coaliția organizațiilor susținătoare, iar proiectul a demarat în cursul lunilor octombrie-noiembrie. Una dintre mizele principale ale proiectului este adoptarea modificărilor legislative, astfel încât ele să intre în vigoare și să fie aplicabile în anul electoral 2016, la alegerile locale și parlamentare.

Intră pe Politică Fără Bariere