Heading (1)

28 mart.: Monitorizăm bugetul de stat – februarie 2024

Deficitul bugetar din primele două luni ale anului 2024 a atins –28,98 miliarde lei (-1,67% din PIB). Este cel mai mare deficit înregistrat vreodată până la finalul lunii februarie. Cele mai apropiate valori au fost înregistrate în anul 2021, când deficitul bugetar atinsese -1,14% din PIB (respectiv –12,76 mld lei) în aceeași perioadă. Totuși, în acel an, deficitul bugetar din primele două luni ale anului reprezenta numai 53,81% din ținta pentru primul trimestru. În comparație, deficitul înregistrat la bugetul general consolidat până la finalul lunii februarie 2024 reprezintă 70,16% din ținta de –41,31 mld lei planificată pentru primul trimestru al acestui an.  Ținta de deficit bugetar pentru anul 2024 este de –5% din PIB. Aceasta trebuie respectată cu strictețe pentru a asigura redresarea economică și scăderea ratei inflației și pentru a…

pnrr

21 mart.: Documentul nostru de poziție privind implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență

Pe 20 martie 2024, reprezentanța Comisiei Europene în România a invitat reprezentanții societății civile la Conferința anuală privind implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență.  Implementarea PNRR în țara noastră este un proces îngreunat de lipsa capacității administrative. În plus, autoritățile publice nu sunt întru totul transparente cu privire la stadiul de implementare a reformelor și investițiilor, iar dialogul cu societatea civilă intervine abia după luarea deciziilor.   Concret: Lipsește o platformă completă unde cetățenii să poată urmări evoluția proiectelor finanțate prin PNRR Platforma curentă nu marchează precis stadiile proiectelor și nu este prietenoasă cu utilizatorul Absorbția fondurilor în acest punct este foarte mică: 5%  Privind obiectivul C8, reforma sistemului de pensii și taxe, există o întârziere în atingerea celor 50 de ținte/jaloane asumate de țara noastră Un traseu îngreunat are și atingerea obiectivului…

Anunturi-scurte

11 mart.: Cerem avocatului poporului să sesizeze CCR privind ordonanța pentru comasarea alegerilor

Către Avocatul Poporului, Subsemnata, asociația Funky Citizens, în baza art. 15 alin. 1 lit. i) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, vă solicităm să sesizați Curtea Constituțională cu privire la excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de Urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 (denumită “OUG de comasare a alegerilor”). Motivele principale pentru care considerăm OUG de comasare a alegerilor ca fiind neconstituțională sunt următoarele: Încalcă jurisprudența Curții Constituționale privind comasarea alegerilor și reglementarea prin Ordonanță de Urgență în absența unei situații extraordinare. Decizia CCR 51/2012 a statuat că comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituțională, invocând argumente similare precum: riscul…

Anunturi-scurte-2

05 mart.: Punctul nostru de vedere privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

La cererea societății civile, Ministerul Afacerilor Interne a organizat astăzi, 5 martie 2024, o dezbatere publică pe marginea propunerii de ordonanță de urgență de comasare a alegerilor europarlamentare și a celor locale. Am pregătit un punct de vedere, pe care l-am prezentat decidenților. Reluăm cele mai importante idei din el:  – Comasarea alegerilor a fost declarată în trecut de CCR neconstituțională: prin Decizia 51/2012, Curtea Constituțională spunea că a modifica cadrul legal cu puțin timp înainte de alegeri încalcă standardele în domeniu și că a organiza două scrutine simultan dezorientează alegătorii și subminează credibilitatea procesului electoral (dacă vă amintiți, cei care se împotriveau comasării în 2012 erau chiar PSD și PNL).  – Urgența nu este una justificată: există o nevoie reală de a îmbunătăți cadrul de desfășurare pentru alegerile…

Angajare-Comm

04 mart.: Căutăm coleg să ne ajute cu logistica evenimentelor

Sezonul ăsta electoral ne propunem să ajungem cât mai mult în comunitatea locală prin caravana civică de anul acesta, un tur de implicare și educație civică pentru cetățeni, jurnaliști și activiști. Pentru a ne asigura că totul e bine pus la punct, căutăm pe cineva să ne ajute cu organizarea logistică a evenimentelor atât în București, cât și din țară. Fișa postului Munca ta se va învârți în jurul logisticii, dar completată de sprijin administrativ și comunicare cu trainerii și participanți. realizarea unei baze de date cu locații de evenimente și păstrarea legăturii cu diverși furnizori de servicii (cazare, catering și săli de conferințe ori locații simpatice în orașe); sprijin pentru planificarea transportului pentru echipa Funky și traineri; disponibilitate pentru deplasări în teritoriu; lucru îndeaproape cu departamentul de community…

28 feb.: Redirecționează 3.5% din impozitul pe venit către Funky Citizens

Anul acesta este ultimul în care anumite categorii de contribuabili pot redirecționa o parte din impozitul pe venit către un ONG. Măsurile fiscale luate de Guvern au redus această posibilitate astfel că, de anul viitor, doar salariații vor mai avea această facilitate.  Așadar, dacă venitul tău e reprezentat de pensie, activități independente sau vine din cedarea drepturilor de autor, este ultima dată când poți trimite 3.5% din impozit către noi. Din fericire, procedura a rămas la fel și dacă vrei să ne trimiți formularul tău, o poți face la adresa 3.5 [at] funky.ong iar noi îl vom depune. Restul modalităților îl listăm mai jos. Nu mă pricep la birocrație, mi-e frică să greșesc ceva. Care-s pașii corecți pentru a redirecționa ca la carte? pasul 1: dă-ți seama ce fel de contribuabil…

Anunturi scurte (11)

23 feb.: Solicităm o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Am semnat și noi, alături de mai multe organizații ale societății civile, invitația la dialog transmisă premierul Marcel Ciolacu. Ne dorim un proiect de lege prin care un ONG să nu mai riște să fie desființat, doar pentru că se adresează justiţiei pentru rezolvarea unei chestiuni de interes public. Redăm aici textul integral al scrisorii: „Mai multe organizații ale societății civile au transmis, pe 23 februarie 2024, premierului Marcel Ciolacu o invitație la dialog pe marginea situației create în ultimii ani în justiție, unde atât cetățeni cât și ONG-uri duc o luptă inegală cu firme private și chiar cu autorități ale statului uneori, pentru apărarea interesului public. Solicitarea de întâlnire cu prim-ministrul vine și cu o propunere de modificare legislativă a Codului de procedură penală, care să prevină pe…

Untitled design (16)

14 feb.: Mic bilanț pe 2023

Citește în format PDF Anul 2023 a fost unul al schimbărilor. Mare parte din echipa Funky s-a schimbat, am început să consolidăm proceduri interne și modul de lucru al echipei și să ne pregătim pentru un 2024 tumultos. Combaterea dezinformării ne-a ocupat mult timp anul trecut, dar este în continuare oportunitate de a cunoaște și alți activiști care luptă cu această boală a lumii digitale. Republica Funky și CMTRFB au fost alte oportunități de a ne extinde activitatea în comunitățile locale și de a ne întări relațiile de colaborare cu alți cetățeni civically fit. În echipă au fost multe schimbări. Cosmin s-a retras din departamentul comunicare, dar a rămas în consiliul director ca vicepreședinte și îl puteți citi în Buletin de București. În locul lui a preluat frâiele comunicării…