Nu ai putut vota? Sesizează ruşinea!

Românii cărora li s-a încălcat dreptul constituțional de a vota pot sesiza Parchetul și Avocatul Poporului

Sursa foto: Dan Perjovschi/ Facebook

 

Ieri, 2 noiembrie 2014, cu ocazia primului tur al alegerilor prezidenţiale, am fost martorii unei situaţii inacceptabile pentru românii din ţară şi, mai ales, din afara ţării. Organizarea alegerilor a arătat deficienţe ruşinoase şi nemaiîntâlnite, principalele probleme fiind legate de:

  • numărul insuficient de declaraţii pe propria răspundere pentru cetăţenii care au încercat să îşi exercite dreptul de vot în altă secţie decât cea de domiciliu.
  • numărul prea mic de secţii de votare şi/sau de ştampile de vot în străinătate pentru cetăţenii care au încercat să îşi exercite dreptul de vot în afara ţării.

Faptul că unii cetăţeni ai României nu au putut vota este:

1. încălcare a dreptului constituţional de a vota (Art. 36 din Constituţie) şi
2. indiciu pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale (Art. 385 Cod Penal).

Funky Citizens consideră că, dincolo de plângerile de pe reţelele de socializare (care au un rol important în a atrage atenţia asupra acestor probleme), trebuie să ne cerem drepturile către instituţiile responsabile: Avocatul Poporului şi Parchet.

Am pus la dispoziţia celor care s-au aflat într-una dintre cele două situaţii încă de aseară modele de plângere către cele două instituţii.

Plangere Avocatul Poporului

Plangere Parchet

Până acum, din datele pe care am reuşit să le colectăm, cele două documente au ajuns în 15 ore deja la peste 10.000 de persoane, ceea ce indică un număr mare de cetăţeni români nemulţumiţi de procesul de votare.

Îi încurajăm pe cei care s-au aflat în situaţia de a li se împiedica exercitarea dreptului de vot să facă plângeri către cele două instituţii – doar punând presiune pe autorităţi şi arătându-le că ştim să ne cerem drepturile putem să fim egalii celor de la guvernare şi nu supuşii lor.

De asemenea, încurajăm instituţiile responsabile pentru buna organizare a alegerilor (Biroul Electoral Central şi Ministerul Afacerilor Externe) să ia toate măsurile pentru a evita astfel de încălcări ale drepturilor constituţionale ale cetăţenilor români în turul II de scrutin.

Pentru mai multe detalii sau întrebări ne găsiţi la weare@funkycitizens.org. Persoană de contact: Elena Calistru (tel: 0723.627.448)

“Asociaţia FUNKY CITIZENS a fost fondată în 2012. Funky Citizens e locul în care se întâlnesc cetăţeni „civically fit” care vor să ia parte la procesul decizional. Cele mai puternice arme ale noastre sunt iniţiativele care folosesc deştept tehnologia, advocacy-ul bazat pe date şi educaţia civică.
În VIZIUNEA noastră, România este populată de cetăţeni care promovează buna guvernare şi sunt implicaţi în „viaţa cetăţii”.
SCOPUL Funky Citizens este de a promova drepturile omului, dezvoltarea sustenabilă, responsabilitatea socială și individuală prin cetățenie activă, educație civică și culturală, atât prin activități proprii cât și prin sprijinirea inițiativelor care își propun obiective similare.”

Related Posts

Leave a comment