18 februarie 2016
În anul electoral 2016 Funky Citizens, alături de partenerii de la Mediawise, lansează proiectul „Protecția consumatorului de politică”, proiect dedicat atât analizei programelor și afirmațiilor candidaților la alegerile locale din București, cât și analizei opinatorilor (definiți ca „formatori de opinie”, adică persoane cu vizibilitate care apar la televiziunile de știri în prime-time).
În baza unei metodologii create special pentru proiect, vor fi monitorizați principalii candidați la Primărie și Consiliul General al Municipiului București, dar și șase televiziuni: Antena 3, Realitatea, RomâniaTV, Digi24, B1TV și TVR, în intervalul orar 20:00 – 23:00.
Protecția Consumatorului de Politică
Concretizat prin platforma online „Factual Electoral”, proiectul „Protecția Consumatorului de Politică” se mulează pe misiunea site-ului de fact-checkin „Factual”, aceea de a muta discuțiile politice din zona populistă în cea a afirmațiilor ce pot fi demonstrate la o simplă verificare. „Factual Electoral” demarează prin evaluarea activității de până acum a Factual, în vedere optimizării felului în care se realizează și comunică fact-check-urile. Cetățenii dornici să se implice în viitoare înfățișare a Factual sunt rugați să completeze sondajul de opinie disponibil pe www.bitly.com/sondaj-factual.
Proiectul va facilita întâlnirea offline a experților și jurnaliștilor, care vor analiza în două sesiuni de tip „checkathon” (maraton de fact-checking) declarații din talk-show-uri politice și declarații ale candidaților la București. Totodată, de dragul transparenței procesului, proiectul va oferi publicului și trei materiale video ce vor documenta procesul de monitorizare și analiză de tip factual.
Proiectul e realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.
Despre Factual
Lansat oficial pe 10 mai 2014 de o echipă multidisciplinară de tineri ONG-iști, corporatiști, consultanți, antreprenori ca prima inițiativă de fact-checking din România, Factual.ro este astăzi un proiect gestionat de echipa Funky Citizens cu ajutorul comunității de experți. Aceștia din urmă activează voluntar pentru a realiza materiale de tip fact-checking, scopul fiind acela de a proteja publicul de manipulări, inoculând totodată argumente factuale pentru dezbateri politice de substanță.
Factual.ro are deja tradiție în analize făcute în perioade electorale, după cum se poate vedea din materialele ce analizau activitatea europarlamentarilor sau cele care se ocupau de programele candidaților la prezidențiale.
Factual s-a remarcat la alegerile prezidențiale din 2014, când și-a consolidat o audiență stabilă după a verificat în timp real afirmațiile celor doi candidați din turul al doilea. În vara lui 2015 echipa Factual a participat la Global Fact-checking summit de la Londra, alături de alte 60 de inițiative de fact-checking din lume. Comunitatea experților Factual este una deschisă, așa că orice persoană cu expertiză pe un subiect anume i se poate alătura. Factual organizează periodic sesiuni offline, intense, de fact-checking sub numele de „checkathon” (=maraton de fact-checking).
Despre autorii proiectului
Organizația Funky Citizens împlinește patru ani în 2016, timp în care s-a consacrat prin expertiza pe bani publici, anticorupție și instituții. Organizația face și educație civică pentru că vrea să stimuleze participarea civică, dar și pentru a-și atinge scopurile de advocacy pentru transparență și rule of law.
Mediawise Society este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în anul 2014, în București. Organizăm ateliere de creație și educație media pentru copii și părinți și cursuri pentru educatori media. Facem advocacy pentru educație media în școli și dezvoltăm resurse pentru profesori și învățători.